Deze week is Jeroen Westerbeek op pad met staatssecretaris Jetta Klijnsma. Tijdens de armoede en schuldenestafette reist Klijnsma het hele land door om inspirerende projecten te bezoeken en spreekt ze met lokale bestuurders. Een afwisselend programma, met boeiende voorbeelden en ontmoetingen. Op een speciaal Youtube kanaal worden meerdere reportages per dag gepubliceerd.

-door Jeroen

In plaats van samenvattende nieuwsvideo’s waarin alle onderwerpen kort aan bod komen, maak ik nu kortere clips die na het bezoek direct online worden gezet. ‘t Leuke hiervan is dat ieder onderwerp z’n eigen filmpje krijgt. En daarmee ook z’n eigen publiek. Alle video’s worden verzameld op het kanaal van de themaweek: youtube.com/armoedeweek.

Youtube functionaliteiten

Om toch een overzicht te geven van de activiteiten per dag zijn er playlists aangemaakt. Per thema (1 thema per dag) staan hier de videoverslagen gegroepeerd. Het kanaal maakt gebruik van Youtube branding en toont bij het openen direct er een korte introductiefilm van 30 seconden waarin het doel van de armoedeweek wordt uitgelegd. Het grote voordeel van zo’n kanaal is dat er een duidelijke plek is waar naartoe kan worden verwezen. En zo gebeurt dan ook, bijvoorbeeld in Twitterberichten.

In plaats van samenvattende nieuwsvideo’s waarin alle onderwerpen kort aan bod komen, maak ik nu kortere clips die na het bezoek direct online worden gezet.

Youtube is een interessant platform voor dit soort content omdat hiermee een groot publiek te bereiken is. Youtube is laagdrempelig en de video’s kunnen makkelijk worden gedeeld en doorgeplaatst op andere websites.

Logistieke uitdaging

Een week op stap met Jetta Klijnsma

Jetta Klijnsma op bezoek bij Stichting Jarige Job. Twee uur later stond het videoverslag op Youtube.

Zo’n klus is natuurlijk wel een logistieke uitdaging. Een week lang ben ik in m’n eentje onderweg ben en moet zowel de opname, montage en publicatie verzorgen. Gelukkig krijg ik van het communicatieteam van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alle medewerking. Zo helpen zij bijvoorbeeld met de opname van de interviews en zorgen ervoor dat er tijd is in het programma om de interviews op te nemen. Dat neemt niet weg dat het een leuke race tegen de klok is: bezoek voorbij, direct inladen op de laptop en daarna monteren en uploaden via een 3G-verbinding. Wat overigens verrassend goed lukt.

Bij deze aanpak is er bewust voor gekozen om korte clips zonder voice-over te maken. Het niet hoeven schrijven van een goede tekst en het inlezen scheelt veel tijd. Bovendien zijn de onderwerpen van de clips zo afgebakend dat een voice-over niet noodzakelijk is. De context wordt duidelijk uit de titel en de begeleidende tekst.

 

Bekijk de compilatie: