Westmedia zet vol in op 360° storytelling. Jeroen volgde onlangs een training bij het het Advanced Media Institute van UC Berkeley. Hiermee kiezen we we voor een degelijke en onderbouwde toepassing van virtual reality video. Onze aanpak: Een boeiend verhaal, goed verteld, ondersteund met 360° beelden.
Wat is 360° video?
360° Video geeft de kijker de mogelijkheid om tijdens het afspelen van de video zelf de kijkrichting te bepalen. Dat kan door met de muis in het shot te bewegen of door de telefoon van richting te veranderen. Daarnaast kan je de video’s afspelen in een VR-bril of Google Cardboard.
Meeslepend
360° Video maakt videokijken interactiever. Als kijker bepaal je zelf welk deel van het shot je wilt zien. Je krijgt meer gevoel voor de omgeving en je volgt het verhaal vanuit een zelfgekozen perspectief. Doordat je rond kunt kijken word je als het ware meegenomen in het verhaal. Daarom heeft deze vorm van video in het Engels ‘immersive video’, letterlijk vertaald: meeslepende video.
Meer dan techniek alleen
360° Video is veel meer dan techniek. Het is een nieuwe manier van verhalen vertellen. Doordat de kijker zelf invloed heeft op de kijkrichting wordt het een interactieve beleving. Dat werkt het best als je ook gegrepen wordt door het verhaal. Pas dan kijk je actief mee met de gebeurtenissen. Daarom is een goed verteld verhaal onmisbaar bij een 360° video.
Geluidsverhaal
De manier waarop het verhaal verteld wordt is leidend bij ‘immersive storytelling’. Een krachtig audioverhaal zorgt ervoor dat de 360° beelden op hun plek vallen. Visuals kunnen daarnaast helpen om specifieke informatie te duiden. Het is een complex samenspel. Het geluidsverhaal moet logisch zijn opgebouwd, je het gevoel geven erbij te zijn en moet daarnaast emotie overbrengen.
‘Wat je ziet gaat naar je hoofd. Wat je hoort gaat naar je hart’ – Ben Manilla, Berkeley Advanced Media Institute.
Andere werkwijze
360° Shots laten alles zien, niks blijft verborgen voor de camera. Bij traditionele films kan de regisseur van achter de camera instructies geven, maar bij 360° opnamen blijven de cameraman en regisseur doorgaans op afstand. Gelukkig hoef je niet alles aan het toeval over te laten. Want uiteraard heb je als regisseur wel de mogelijkheid om de setting zo te kiezen zodat de belangrijke verhaalelementen zichtbaar zijn in het 360° shot.
Als het filmen met een videocamera zoiets als jagen is, dan is het filmen met virtual reality als het neerzetten van een berenval. – VR Team New York Times.
Trend
De kip of het ei is vaak van toepassing bij nieuwe technieken. Wat moet er eerst zijn? Een product of een klant? Een platform of content voor dat platform? Gelukkig hebben onder meer Facebook en YouTube al een enorm ei gelegd door 360° video breed te ondersteunen. Op het moment wordt er door grote organisaties zoals UNICEF, Huffington Post en The New York Times druk geëxperimenteerd met deze nieuwe vorm van storytelling.
Onderscheidend
Een boeiend verhaal, goed verteld, ondersteund met 360° beelden. Dat is de volgorde waarin ik werk. Mijn jarenlange ervaring in de radiojournalistiek gebruik ik om een heldere, pakkende en aansprekende verhaallijn neer te zetten. Dat in combinatie met hoge kwaliteit 360° beelden maakt het verhaal een beleving.
UC Berkeley
Wereldwijd wordt er gezocht naar effectieve formats voor 360° storytelling. De trends en ontwikkelingen houd ik nauwlettend in de gaten. Daarnaast ga ik in de leer bij de voorlopers op het gebied van VR video. University of California in Berkeley is toonaangevend op het gebeid van virtual reality en storytelling.
Jeroen Westerbeek