Hoe maak je een abstracte en een sterk inhoudelijke conferentie interessant voor een Facebook-publiek? Met die vraag meldde de Permanente Vertegenwoordiging van UNESCO zich bij ons. De oplossing: een serie persoonlijk videoportretten van deelnemers aan de conferentie. Een videostrategie die goed blijkt te werken.

LGBT-Rechten zijn belangrijk voor Nederland. En daarom was ons land één van de medeorganisatoren van een grote ministeriële bijeenkomst over homo-acceptatie in het onderwijs. In het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs ontmoetten (regerings)vertegenwoordigers uit 67 landen elkaar voor dit “Out In The Open”-event.

Aanvraag: video van 10 minuten

De Nederlandse delegatie wilde via Facebook ruchtbaarheid geven aan de bijeenkomst en benaderde Westmedia voor het maken van een videoverslag van vijf tot tien minuten. Een aantal doelstellingen was ook geformuleerd:

  • Het presenteren van wat UNESCO en Nederland op internationaal niveau doen om pesten op basis van seksuele geaardheid en gender identiteit in het onderwijs wereldwijd tegen te gaan.
  • Informatief en awareness raising.
  • Daarbij laten we graag jongerenorganisaties aan het woord die bij het project betrokken zijn en vinden we het belangrijk te laten zien welke belangrijke vertegenwoordigers van overheden en non-gouvernementele organisaties aanwezig zijn.
  • Doelgroep: jongeren (middelbare school leeftijd), niet per se Nederlands. Belangrijk dat het filmpje in vorm (en inhoud) deze doelgroep aanspreekt

Videostrategie: Een aantal korte, persoonlijke videoportretten

Een videoverslag van 10 minuten is lang. Zeker op Facebook. En al helemaal als je hiermee ook jongeren wilt bereiken. Daarom stelden we voor om om een serie kortere video’s te maken, die meer geschikt zijn voor Facebook.

  • Kort: Zodat de video’s  toegankelijk zijn voor de doelgroep en te bekijken zijn in de Facebook-tijdlijn.
  • Persoonlijk: In iedere video staat een persoonlijke verhaal van één rolmodel centraal.
  • Thematisch: De hoofdpersoon belicht een specifiek aspect van de conferentie, waardoor in de serie alle thema’s aan bod komen.
  • Verhalend: Door een persoonlijk verhaal te vertellen heeft de boodschap meer impact en is de video interessanter voor een jonge doelgroep.
  • Shareable: De olievlekwerking is groot doordat de video’s direct worden gedeeld door bekenden van de persoon en door organisaties die zij vertegenwoordigen. Van daaruit worden zij opnieuw gedeeld binnen relevante doelgroepen.

Uitvoering: Videoproductie op locatie

Op basis van de nieuwe videostrategie is een keuze gemaakt voor een viertal ‘hoofdpersonen’ en een samenvattende video. Tijdens de tweedaagse conferentie heeft een videoteam van Westmedia geselecteerde deelnemers gevolgd en geïnterviewd. De video’s zijn direct op locatie gemonteerd en online gezet.

Voor een eenduidige uitstraling is er gekozen voor een vast intro: Beelden van de persoon in kwestie, met daarbij een soundbite waarin de persoon zichzelf voorstelt, gevolgd door een titelscherm. Door de hele video heen is de hoofdpersoon in actie te zien en slechts sporadisch als talking head. De beelden ondersteunen het verhaal. De video’s worden afgesloten met een duidelijke maar niet overheersende verwijzing naar de afzender: Kingdom of The Netherlands.

Publicatie: Video voor Facebook

De video’s zijn volgens een contentplan dezelfde dag online gezet, om zo maximaal te kunnen profiteren van de buzz rond het event. De video’s zijn geupload naar het Facebook-account van de PV UNESCO en voorzien van een duidelijke beschrijving en een thumbnail met tekst.

unesco-thumbnails

Na afloop van de conferentie zijn de video’s ook gepubliceerd op het Youtube-kanaal van de Permanente Vertegenwoordiging. Doordat ze video’s zijn voorzien van beschrijvingen en tags, blijven ze ook op lange termijn goed vindbaar.

Succes: Aanzienlijk meer views

De aanpak met korte videoportretten blijk succesvol. De video’s zijn ruim 9000 keer bekeken. Het bereik van de videoposts op Facebook is daarmee aanzienlijk groter dan gebruikelijk.  Daarnaast genereerde deze vooruitstrevende aanpak ook intern bij UNESCO de nodige aandacht: The Netherlands creates video-snapshots from UNESCO’s Out In The Open event.