Hoe laat je als bedrijf je maatschappelijke betrokkenheid zien? En hoe zorg je ervoor dat je mvo-activiteiten in verre landen aansluiten bij je publiek in Nederland. Ikea koos er onlangs voor om met onder meer Vinexvrouwtje uit Leidsche Rijn een bezoek te brengen aan onderwijsprojecten die worden gesteund met de verkoop van knuffelbeesten. 

In oktober 2014 bezocht een klein team van Ikea en UNCEF verschillende onderwijsprojecten in Madagaskar. Het land – en met name de schoolgebouwen – hebben veel te lijden onder de hevige tropische stormen. Met donaties van Ikea kunnen er speciale cycloonbestendige scholen worden gebouwd. Marieke Dubbelman uit de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, alias Vinexvrouwtje, reisde mee om de impact van de donaties met eigen ogen te zien. Westmedia maakte een video van haar reis.

Leefwerelden koppelen

Om de wereld ver weg te koppelen aan de leefwereld dichtbij riep Marieke de hulp Utrechtse schoolkinderen in. Zij maakten tekeningen, vertelden over hun eigen leven en stelden vragen aan hun leeftijdsgenoten in Madagaskar. De uitwisseling van informatie leverde een originele inkijk in het dagelijks leven op en liet zien dat de kinderdromen op het platteland van Madagaskar niet wezenlijk verschillen van die van kinderen in een vinexwijk.

MVO en video

Het bezoek aan Madagaskar leverde een serie video’s op die zijn gepubliceerd in verschillende media. Ook zijn ingezet voor in-store narrowcasting in de Nederlandse Ikea-vestigingen. De videobeelden van de projecten zijn ook beschikbaar gesteld als ondersteunend beeldmateriaal bij interviews op RTV Utrecht en RTL Z.

Ikea heeft een actief MVO-beleid. De Ikea Foundation is de grootste private donateur van UNICEF. Onlangs schonk de Zweedse meubelgigant 25 miljoen euro aan de kinderorganisatie. Hiervoor maakte Westmedia ook een videopersbericht.