Livestreaming is hot in coronatijd. Je ziet de ene livesessie na de andere. De eerste livestream events werden met enthousiasme ontvangen, maar inmiddels lijkt het om te slaan in een soort collectieve Zoom-vermoeidheid. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om een livestream-evenement interessant en effectief te houden. Ik heb een aantal tips voor je.

Webinar over psychologische hulp na Covid-19. Goed kijkbaar dankzij een helder format en een strak draaiboek .
Een deel van de live events is de afgelopen tijd vervangen door webinars via onder meer Zoom. Sprekers en presentator wisselen elkaar af en een moderator zorgt ervoor dat vragen die binnenkomen via chat en Q&A bij de spreker terecht komen. Op zich een goed concept, al zien veel sprekers soms hun kans schoon om met hun vertrouwde powerpoints op de proppen te komen. En zo voelt een Zoom-webinar snel weer aan als een college.
Houd het spannend
Belangrijk voor een aangenaam kijkbare livesteam is afwisseling. Dat zijn we immers ook gewend als we naar televisie kijken. En dat vind ik persoonlijk een mooi uitgangspunt. Ik ken geen enkel tv-programma waar je een uur naar een korrelig beeld zit te kijken van een in de camera orerende deskundige. Zelfs bij masterclasses op TV zijn er onderbrekingen met korte interviews, reportages en animaties. Wil je de aandacht van je kijkers vasthouden, dan moet je op zoek naar dit soort elementen die je livestream spanend houden.
Geen stream maar uitzending
Laten we beginnen de mindset te veranderen door de term livestream te vervangen door uitzending. Dat geeft al wat meer tv-gevoel. En bij zo’n uitzending hoort ook een draaiboek. Dat zorgt voor structuur. Niet alleen voor de kijkers – die erg houden van voorspelbaarheid – maar vooral ook voor de makers. Op papier krijg je al een beeld van je uitzending en kan je spelen met verschillende elementen en lengtes.
Denk van te voren na over een een evenwichtige opbouw van je uitzending. Varieer bijvoorbeeld zware kost met iets luchtigs, wissel korte en lange blokken met elkaar af. Werk ook toe naar een hoogtepunt van je uitzending die je kijkers absoluut niet willen missen. Laat je inspireren door formats van televisieprogramma’s. Analyseer eens een talkshow of een actualiteitenrubriek. Kijk welke elementen erin zitten en hoe lang die duren.
Zelfs bij een statisch webinar via Zoom kan een draaiboek al een wereld van verschil maken. Zeker als je met meerdere sprekers werkt. Werk met een heldere structuur, korte en bondige blokjes en wissel af met vormen. Doe met de ene spreker een interview, laat de andere en korte keynote presenteren.
Kies voor een duidelijke uitstraling
Wil je dat jouw uitzending eruit springt tussen alle livestreams en webinars? Zorg dan ook voor een duidelijke visuele identiteit met bijvoorbeeld intro’s, bumpers en herkenbare vormgeving. Hiermee stuur je gericht de beleving. Wil je een serieus en corporate gevoel meegeven of juist feestelijk en frivool? Met de juiste rechtenvrije tune en een geanimeerde tekst kom je al een heel eind. Bovendien geven intro’s en bumpers (tussenstukjes tussen twee elementen van een uitzending) duidelijke structuur aan in je uitzending en geeft het rust. Het stelt je kijker in staat even te schakelen naar een nieuw onderwerp.
Versterk de boodschap met beeld
Daarnaast hoeft niet alles live te zijn in een live-uitzending. Je kan een aantal elementen ook van te voren opnemen. Bijvoorbeeld een korte reportage of introductie. Het breekt het geheel en geeft je de kans om wat extra’s aan je kijkers te laten zien. Dingen die je niet vanaf je webcam, studio of podium kan tonen. Kies bijvoorbeeld voor een korte reportage met een voorbeeld dat door een van de sprekers is aangehaald. Het versterkt de boodschap van die spreker en zorgt ervoor dat de kijker meer wordt meegenomen in het verhaal. Je kunt ook sprekers introduceren met een kort portretje. Het hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. Wees vooral creatief.
Meer dan techniek alleen
Bij veel aanbieders van livestreams zie ik prachtige voorbeelden van multicamera-opstellingen en goed geoutilleerde studio’s. Dat is prachtig natuurlijk. En ook nodig. Maar zonder inhoudelijk plan gaat het je niet verder helpen. Een tweede camerastandpunt of trendy studio garandeert niet een betere kijkbaarheid en dus impact. Het is een combinatie van de twee.
De afgelopen tijd heb ik veel live-uitzendingen mogen begeleiden. Van vakinhoudelijke webinars (uiteraard mét een strak format en draaiboek) tot een feestelijke verkiezingsuitzending (zie de video hieronder). Er is veel mogelijk. En met een paar kleine trucjes kan je je livestream al behoorlijk oppimpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik denk graag met je mee.

Jeroen Westerbeek
Video specialist