De veiligheidssituatie in Syrië liet een reis van UNICEF-ambassadeur Claudia de Breij niet toe. We vonden een creatieve oplossing: Een interview met een gezin uit Aleppo via een Skype-verbinding ondersteund met beelden van een lokale cameraploeg.

Veiligheid
Kinderen in Syrie hebben deze winter hard basisbehoeftes nodig, zoals dekens, voedsel en medicijnen. Om dat verhaal kracht bij te zetten was Claudia de Breij gevraagd om naar Syrie af te reizen. Een paar dagen voor vertrek is besloten omwille van veiligheid toch niet te gaan. Dat stelde ons voor een uitdaging. 

Snelle oplossing
Met de wintercampagne voor de deur, moest er snel een oplossing worden bedacht. Want een Nederlandse goodwill-ambassadeur is van belang om een groot publiek te bereiken. We hebben allerlei scenario’s uitgedacht en kwamen uiteindelijk uit op een co-productie met het kantoor van UNICEF in Aleppo en een lokale cameraploeg.

Lokale cameraploeg
We besloten om het interview via Skype te doen en een lokale cameraploeg te vragen om beelden te maken van de onderwerpen die tijdens het gesprek aan bod kwamen. De ploeg filmde ook het Skype-gesprek tussen de familie en Claudia, waardoor we het gesprek vanuit verschillende camerastandpunten konden laten zien.

Vertaling
Een goede vriend van Claudia, die uit Syrie komt, hielp tijdens het gesprek mee met de vertaling. Hierdoor ontstond er een mooie wisselwerking en werd het Skype-gesprek zelf de rode draad van de video. 

Versies
De video is opgeleverd in verschillende versies: een lange versie voor Youtube, korte versies voor Facebook en korte clips met vierkant beeldformaat voor Instagram.