Regelmatig krijgen we vragen over videohosting. Moeten we de video op Youtube zetten? Waarom krijgt de video zo’n raar plaatje? Kunnen we de video ook in onze website embedden? Kunnen we links opnemen in de video? We proberen op een aantal vragen antwoord te geven.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van Youtube

Youtube is gratis, enorm populair en de grote aanjager van online video. Ze hebben het voor elkaar gekregen om een stabiele dienst op te bouwen die door meer dan een miljard mensen wordt gebruikt. Bovendien is de zoekfunctie binnen Youtube enorm populair. Dit maakt het een goed platform om gevonden en gedeeld te worden bij een groot publiek.

 

Een groot nadeel van Youtube is dat er weinig mogelijkheden zijn om controle over je video’s te houden. Er is geen betaalde service die je mogelijkheden geeft om je te ontdoen van de Youtube-vormgeving of volledige controle geeft over je video-archief. Bovendien is er geen serieuze support als er problemen zijn en kan je bestaande video’s niet vervangen door een nieuwe versie.

 

Youtube is een geweldig ondersteunend platform om een groter publiek te bereiken, maar heeft absoluut beperkingen voor professioneel gebruik. Wij werken met verschillende betaalbare alternatieven die meer controle bieden.

 

Waarom krijgt de video zo’n raar plaatje

Videodiensten als Youtube genereren zelf een zogenoemde ‘thumbnail’. Dit is een vaak willekeurig gekozen frame uit de video dat te zien is als de video nog moet worden afgespeeld. Vaak is het een ongelukkig gekozen moment waarin net iemand z’n mond half open heeft of afwezig in het niets staart. Youtube geeft geverifieerde gebruikers de mogelijkheid om zelf een thumbnail te uploaden. Dit is altijd aan te bevelen, want de thumbnail is het uithangbord van je video. Lees hier meer over in onze vorige blog.

 

Kan je klikbare links toevoegen aan een video

We zijn inmiddels gewend aan interactieve afbeeldingen. Maar kan je ook video’s voorzien van links? Het antwoord is ja, maar gedeeltelijk. De laatste tijd zijn er verschillende gespecialiseerde diensten die tegen betaling video’s ‘klikbaar maken’. Wel zijn er beperkingen per apparaat waarop de video wordt afgespeeld. Zo zullen interactieve elementen op mobiele apparaten zoals iPhones en iPads niet altijd werken. Youtube heeft sinds kort de mogelijkheid om zogenoemde kaarten toe te voegen aan de video, maar het aantal webadressen waarnaar je kunt verwijzen is beperkt. Wistia biedt ook mogelijkheden om zowel tijdens als aan het eind van de video klikbare call to actions toe te voegen. We praten je graag bij over de mogelijkheden.

 

Waarom is een online videoarchief belangrijk

Als je als organisatie meerdere video’s maakt is het van belang om goed overzicht te houden over de content die online staat. Wij adviseren daarom om alle video’s zo veel mogelijk op één plek te houden. Wij werken hiervoor samen met de videodienst Wistia. Hier kan je regelen welke video’s openbaar zijn, de statistieken bekijken en de videofiles in verschillende formaten downloaden. Ook kan je hier makkelijk embedcodes genereren voor de video’s. Het is een plek waar je al je video’s overzichtelijk terug vindt. En als je dus ineens een oude video nodig hebt voor een presentatie: met een paar klikken heb je ‘m gevonden en kan je hem in het juiste formaat downloaden.

 

Welke nieuwe functies zijn er beschikbaar

De techniek rond videohosting is continu in beweging. Zoals eerder beschreven is het mogelijk om video’s interactief te maken. Daarnaast bieden verschillende videodiensten ook de mogelijkheid om ondertiteling toe te voegen. Hierdoor zijn video’s ook beschikbaar in andere talen of te bekijken door doven en slechthorenden. Een ander voordeel is dat de ondertiteling bijdraagt aan goede SEO. Een andere functie waar wij erg enthousiast over zijn, is het bijhouden van gedetailleerde statistieken met zogenoemde ‘heat maps’. Hierdoor krijg je inzicht in het kijkgedrag van je publiek. Ook zijn er mogelijkheden om video’s te beschermen met een wachtwoord of alleen zichtbaar te maken binnen een bepaalde website. Regelmatig komen er nieuwe functies bij.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Voorbeeld van gedetailleerde videostatistieken.

Voorbeeld van gedetailleerde videostatistieken.

 

Zelf doen of uitbesteden

Of je je video’s zelf gaat hosten of het beheer uitbesteed hangt af van je eigen technische kennis. Kan je zelf goed overweg met Youtube of een andere videohoster, dan kan je het gerust zelf. Twijfel je? Dan nemen wij graag het beheer en de hosting van je over. Wij zorgen er dan voor dat de video’s altijd online beschikbaar zijn, voorzien zijn van alle metadata en beschikbaar zijn voor alle platforms. Wil je het eens uitproberen? Graag laten we onze klanten gratis kennismaken met de mogelijkheden voor video hosting. Neem voor meer informatie contact op met Jeroen Westerbeek, jeroen@westmedia.nl of 06-46777078.