De deze maand geïntroduceerde live-streamingdiensten Meerkat en Periscope proberen allebei voet aan de grond te krijgen. Maar als deze twee nieuwkomers iets duidelijk maken, is het wel dat er interesse is voor live videobeelden. Maar biedt het ook kansen voor professioneel gebruik?

Met een goede en stabiele wifi, 3G of 4G verbinding is het prima mogelijk om videobeelden te streamen. Meerkat en Periscope zijn de eerste apps die dit echt super eenvoudig maken. Met een druk op de knop ben je live en je Twitter-volgers krijgen een linkje naar je live-stream.

Beroemdheden

De nieuwe apps richten zich vooralsnog vooral op de particuliere markt. Met beroemde ambassadeurs wordt geprobeerd de nieuwe dienst te promoten. Onder anderen Jamie Oliver, Arnold Schwarzenegger en Afrojack trakteren hun volgers op live videostreams van gebeurtenissen achter de schermen. Het heeft wat weg van de door Dave Eggers geschetste transparantie in het boek De Cirkel

Het leuke van de dienst is dat het zo laagdrempelig is. Volgens experts zal de impact van Persicope en Meerkat pas echt zichtbaar worden bij breaking news, waarbij toeschouwers live verslag kunnen doen nog voordat er maar één reportagewagen onderweg is.

Professioneel gebruik

Hoewel de apps absoluut een interessante dienst aanbieden, zijn er wel de nodige kanttekeningen te plaatsen bij professioneel gebruik. Om te beginnen zijn de apps alleen beschikbaar voor mobiele besturingssystemen waardoor je afhankelijk blijft van de opnamekwaliteit van je telefoon of tablet. Daarnaast worden de streams alleen via Twitter gecommuniceerd en zijn ze niet of beperkt te bewaren.

Voordelen

 • Snel en eenvoudig video streamen
 • Laagdrempelig
 • Direct gecommuniceerd via Twitter
 • Goedkoop

Nadelen

 • Werkt alleen op mobiele telefoons en tablets
 • Live streams alleen via Twitter
 • Niet te embedden in eigen site
 • Persicope bewaart opname maximaal 24 uur, Meerkat alleen live

Alternatief

Live stream van persconferentie minister Kamp.

Live stream van persconferentie minister Kamp.

Een professionele live stream loopt al snel in de duizenden euro’s. Deze kosten worden bepaald door de benodigde apparatuur (camera’s, geluid, mixer, personeel) en verbinding (extra bandbreedte, data-infrastructuur). Hierdoor wordt vaak besloten om af te zien van een live video stream bij kleinere evenementen.

Toch zullen Meerkat en Periscope vaak geen bruikbaar alternatief zijn door de technische beperkingen. Beeld en geluid zijn beperkt te controleren met een smartphone, extra microfoons aansluiten is lastig en de terugkijkmogelijkheden met de apps zijn onvoldoende.

Tussenoplossing
De afgelopen maanden heeft Westmedia gewerkt aan een tussenoplossing om toch betaalbaar een snel een live stream te kunnen bieden. Met een draadloze encoder kunnen wij rechtstreeks vanaf een professionele camera een HD video- en audiosignaal versturen naar diensten als Youtube en Ustream.

Onze encoder voor live stream via 4G

Onze encoder voor live stream via 4G

Deze oplossing heeft een aantal voordelen:

 • Goedkoper, want we maken gebruik van 1 camera en de aanwezige infrastructuur* (Ethernet, Wifi, 3G of 4G)
 • Professioneel beeld en geluid.
 • Videostream te embedden in eigen website of social media tijdlijn met player van Youtube of Ustream.
 • Stream is ook na afloop terug te kijken.

*) Wij maken hierbij gebruik van de bestaande infrastructuur. Voldoende bandbreedte op het wifi of bekabelde netwerk en/of voldoende 3G/4G dekking is hierbij vereist