De afgelopen jaren hebben we regelmatig video’s gemaakt met als doel mensen binnen een organisatie te informeren. Met name bij grote en complexe veranderingen wordt video steeds vaker als ondersteunend communicatiemiddel ingezet. Sterker nog. In sommige gevallen wordt video zelfs als primair communicatiemiddel gebruikt. Onze verwachting is dat video een steeds prominentere plaats krijgt bij corporate communicatie.

Videoboodschap per sms

Onlangs hebben wij een groot bedrijf geholpen om snel en effectief medewerkers te informeren met video. Door veranderingen was er onrust ontstaan en informatie en gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op. Veel medewerkers werken mobiel en schriftelijke communicatie bleek niet de meest schikte methode. Daarom werd er gekozen voor videoboodschappen. Alle medewerkers kregen een sms-je met een link, waarmee ze de video direct op hun mobieltje konden bekijken. Het bleek een groot succes. Binnen korte tijd was de boodschap al door ruim 1000 van de 1300 medewerkers bekeken.

Dit voorbeeld bewijst maar weer dat video  -in combinatie met nieuwe technieken – een prima oplossing kan zijn voor interne communicatie. Graag deel ik nog drie redenen waarom video zeer geschikt is voor corporate boodschappen.

De combinatie van zien en horen

touch-screen-mobile-phoneHet klinkt misschien als een open deur, maar door beeld en geluid te combineren is de impact groter. Er is hier veel onderzoek naar gedaan en de percentages verschillen wat, maar grofweg tussen de 50 en 80 procent van wat je tegelijk hoort en ziet blijft hangen. In vergelijking: bij lezen beklijft slechts zo’n tien procent.

Het menselijk aspect

Veel informatie die over medewerkers wordt uitgestort is feitelijk en droog. Met video geef je de informatie een gezicht: Laat de informatie duiden door iemand uit de eigen organisatie. Laat de impact zien of koppel het aan herkenbare situaties. Zo maak je de boodschap dichtbij en relevant. Deze vertaalslag kan makkelijker met video worden gemaakt dan met geschreven tekst. Want ook hier geldt dat de combinatie van horen en zien elkaar enorm versterken.

Het bereik

Soms is het belangrijk om een boodschap zo snel mogelijk te communiceren. Video heeft die snelheid. Binnen een paar minuten kan de video online of op het intranet staan en gestuurd worden naar iedereen, waar ook ter wereld, op elke computer, tablet of smartphone. Voor bedrijven met meerdere vestigingen is dit een effectieve, schaalbare en kostenbesparende oplossing voor interne communicatie.