Voorproductie is misschien wel het belangrijkste deel van de hele videoproductie. Weten dat je geïnterviewden op de juiste plek zijn en dat je kunt filmen wat nodig is voor een goed beeldverhaal. Toch laat niet alles zich zo eenvoudig sturen en word je soms getrakteerd op onverwachte pareltjes.

Voor de Federatie Medisch Specialisten filmde ik onlangs een nominatievideo voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs. Onderwerp: een nieuwe methode om de lever tijdens het transplantatieproces op te pimpen, en zo de kans op een succesvolle transplantatie te vergroten. Ik weet het, inhoudelijk is het wat kort door de bocht. Het ziekenhuis en de betrokken onderzoekers waren al vanaf moment 1 ontzettend behulpzaam, waardoor we eigenlijk alles al konden filmen in en rond het OK-complex.

Terwijl we achter de computer nog een aantal powerpoints doorspitten om te kijken naar aanvullend beeldmateriaal van de ingreep, kregen we te horen dat er later die middag daadwerkelijk een donorlever zou binnenkomen. Het hele proces mochten we filmen; het team werkte enthousiast mee. Als kers op de taart waren de chauffeurs van de donordienst bereid ter plekke mee te werken aan een prachtig beginshot door met zwaailicht en al de ambulancekelder binnen te rijden.

En zo kregen we voor deze video een nog sterker beeldverhaal dan we hadden kunnen vermoeden bij de voorproductie.